Predstavitev Dr. Barry Sears-a

barry-sears.jpg

Dr. Barry Sears je vodilni znanstvenik, ki se ukvarja s kontrolo hormonskega odziva, povzročenega s prehrano. Nekdanji raziskovalec na »Boston University of Medicine in Massachusetts Institute of Technology« je v zadnjih 30 letih posvetil svoje raziskovalno delo študiju lipidov. Raziskave, ki jih je vodil dr. Sears so mu omogočile prijavo več patentov na področju intravenskih sistemov za dostavo zdravil in nadzora hormonov in eikozanoidov s hrano v povezavi z boleznimi srca in ožilja, diabetesa in nevroloških motenj. Ima 13 prijavljenih patentov, za štiri, na področju zmanjševanja vnetnih procesov, še čaka potrditev. Objavljenih ima 32 člankov v medicinskih, biokemičnih, farmacevtskih in prehranskih strokovnih revijah.

Prelomnico v njegovem raziskovanju predstavlja leto 1982, ko je bila podeljena Nobelova nagrada za medicino, za odkritja o vplivu eikozanoidov pri razvoju bolezni srca in ožilja, diabetesa in avtoimunskih bolezni. Ker se eikozanoidi generirajo izključno iz prehranskih maščob, je šlo njegovo razmišljanje v smer, da bi lahko implementiral principe intravenskih sistemov za dostavo zdravil v prehrano. Vse to z namenom, prevzeti nadzor nad temi izjemno pomembnimi hormoni z lasersko natančnostjo. V osnovi njegov pristop obravnava hrano, kot da gre za zdravljenje z zdravili.

Vpliv Dr. Sears-oveg revolucionarnega dela na področju kontrole hormonskega odziva, povzročenega s prehrano, se je začel z objavo njegove prelomne knjige »The Zone« (naslov slovenskega prevoda je Življenje v Zoni zdravja). Po izidu v juniju 1995, so knjigo prodali v več kot 2.000.000 izvodih trde vezave. Knjiga je postala št. 1 najbolje prodajanih knjig na seznamu, ki ga objavlja New York Times. Poleg tega je bila knjiga prevedena v 22 tujih jezikov, kar kaže na odziv svetovne javnosti na raziskave dr. Sears-a. Dr. Sears je tudi avtor več drugih knjig. Do danes so samo v ZDA prodali več kot 5 milijonov izvodov njegovih knjig v trdi vezavi.

Njegovo raziskovalno delo je povzdignilo hrano, od preprostega vira kalorij, do spoznanja, da predstavlja izjemno močno zdravilo. Zaradi njegovih revolucionarnih raziskav je bil pogost gost na številnih TV programih v ZDA, kot so 20/20, Today, Good Morning America, CBS Morning News, CNN in MSNBC.

Danes nadaljuje svoje raziskovalno delo, kot predsednik Zone Labs, biotehnološkega podjetja s sedežem v Danvers-u (ZDA). Je tudi predsednik neprofitne organizacije "Inflammation Research Foundation". Svoje raziskovalno delo je razširil na razvoj inovativnih prehranskih pristopov pri zdravljenju raka, nevroloških motenj, bolezni srca in ožilja ter diabetesa tipa 2.